L'Edat dels metalls a Catalunya

Uns dies enrere us vam comentar que parlaríem de l'Edat dels metalls a Catalunya. No ens extendrem gaire, però no volíem deixar l'entrada de "La Prehistòria a Catalunya" per completar! 
Font: Ciències socials en xarxa


Aquesta etapa de la prehistòria s'inicià amb la introducció de la metal·lúrgia. Amb la descoberta del coure començà la primera de les etapes de l'Edat dels metalls, el Calcolític (3500-2200 aC), etapa que no suposà grans canvis: es va mantenir l'economia anterior, les cavitats naturals es continuaren ocupant, els megàlits també es continuaren reutilitzant i els enterraments encara es feien per inhumació col·lectiva. 

Cap al 2200 aC s'inicià l'Edat del Bronze amb el coneixement de l'aliatge del coure i l'estany. Va ser una etapa de curta durada ja que finalitzà al 1800 aC aproximadament. En aquesta etapa, l'obtenció del bronze no significà cap canvi espectacular. 


Destral de bronze, Ripoll, 900-800 aC. Font: visitmuseum.gencat.cat
Però l'etapa que sí que va suposar un moment de canvis va ser la que es coneix per bronze final (1200 -700 aC). Va ser en aquest període quan va aparèixer un nou ritual funerari: la incineració. També es van intensificar les pràctiques agrícules i ramaderes i van augmentar els vilatges. I, pel que fa el tema que ens interessa a nosaltres, es va intensificar l'ús del bronze.

A finals d'aquesta etapa va ser quan va aparèixer la siderúrgia del ferro, un dels avenços tecnològics més importants de l'època. A terres catalanes, els ferros més antics daten dels volts del 700-575 aC. Una mica més endavant varen aparèixer les aremes, com per exemple les espases d'empunyadura d'antenes.
Font: Nació Digital

D'aquest període ens agradaria destacar el jaciment de la Cova dels Muricecs, situat al municipi de Lliminana, on s'han trobat restes humanes datades en època de l'edat del bronze i l'edat del ferro.

Per acabar, a la pàgina dels vídeos d'interès us hem deixar el vídeo d'una conferència a on expliquen Projectes arqueològics catalans. Ens ha semblat que us podria interessar, ja que els primers grans homínids que van poblar Europa i Àsia procedien del continent africà.





Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Què diferencia els éssers humans dels animals?

La prehistòria a Catalunya