Ciutats del Nord Global vs Ciutats del Sud Global
Avui ens agradaria convidar-vos a reflexionar sobre com evolucionen les ciutats en el món actual: un món globalitzat, internacional, en què les noves tecnologies fan accessibles i pràcticament instantànies les comunicacions entre les persones, i molt més segurs els desplaçaments entre els diferents punts del planeta.
Estarem tots d'acord que cada ciutat té unes característiques pròpies, sobretot pel que fa a el lloc que ocupen en la divisió internacional del treball i en la història local, però totes les grans ciutats funcionen i evolucionen segons paràmetres globals.
Però nosaltres el que ens interessa és contrastar, valorar i reflexionar sobre les grans diferències que hi ha entre els dos grans tipus d'estructures urbanes:
- Ciutats del Primer Món -> es troben en un procés de difusió de les funcions urbanes centrals i de la concentració del creixement demogràfic cap a les perifèries rurals i urbanes menors.
- Ciutats del Tercer Món -> és on es concentren els índexs més elevats de creixement de la poblció urbana i on les grans ciutats estan abocades a una dinàmica intensa de fragmentació socioeconòmica.
Actualment costa establir els límits entre les ciutats degut a una creixent complexitat del fet urbà, ja que s'han localitzat funcions urbanes lluny del nucli central. Aquest creixement del fenomen urbà ha implicat la connurbació i l'aglomoració, dues formacions urbanes que inclouen la interrelació de més d'un nucli urbà que s'han arribat a fusionar per creixement.
Font: http://guia.viajobien.com |
Per sobre d'aquests dos nivells de les ciutats del Primer Món, hi trobem l'àrea metropolitana, la formació de la qual passa per diferents fases:
- Una etapa de creixement del nucli central, que acaba englobant nuclis perifèrics propers i no tan propers.
- Aquest creixement topa amb el creixement de ciutats contigües que han iniciat aquest mateix procés.
Entre aquests dos nuclis acaba existint un mercat integrat de treball i de consum, que és possible gràcies a les millores dels transports urbans i suburbans.
Us convidem a reflexionar sobre el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana: la relació que manté amb les poblacions que l'envolten i la xarxa de comunicacions que existeix entre elles.
Ciutats del Tercer Món
Aquestes ciutats tenen unes característiques comunes que les diferencien i les allunyen de les ciutats del Primer Món.
Un dels trets més distintius d'aquestes ciutats és el gran creixement demogràfic degut, per una banda, a l'elevat índex de creixement vegetatiu i, per altra banda, per la gran immigració procedent del camp cap a la ciutat. Aquest flux immigratori no s'explica pas perquè la ciutat pugui oferir unes condicions de treball i vida dignes, sinó més aviat pels canvis que es viuen en el sector agrícola en aquests països.
Font: globalvoices.org |
A diferència del que passa a les ciutats del Primer Món, la urbanització de les ciutats del Tercer Món no està associada al creixement econòmic lligat a la industrialització, sinó a la pobresa, a la marginalitat i a la violència, intensificades per una acusada segregació social.
Per plegat conforma unes ciutats amb un territori urbà dual: a una banda hi trobem uns barris luxosos, amb tot tipus d'equipaments i amb construccions que imites les ciutats del Primer Món; a l'altra banda, just al costat, sense cap tipus d'equipament ni de servei, les zones d'urbanització marginal.
Us deixem un article sobre migracions internacionals que hem cregut interessant compartir-lo amb vosaltres en aquesta ocasió:
També hem considerat oportú compartir el següent reportatge, que en una mica menys de 30 minuts ens dóna una interessant visió de les grans ciutats del món actual.
Finalment, us adjuntem dos enllaços que tracten temes relacionats amb els fenòmens urbans.
Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà: Grup de recerca i formació que estudia l’urbanisme des del vessant més social.
Bibliografia:
Durà, A; Miralles, C; Riera, P. (2009). "Geografia urbana". A: Pallarès, M; Tulla, A.F. (coords). Geografia humana. Barcelona: FUOC.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada