La Historiografia: el registre escrit de la Història
Hem volgut aturar-nos a parlar de la Historiografia, del registre escrit de la Història, de com la humanitat ha deixat testimoni del seu propi passat a través de l'escriptura.
Font: mariocancel.wordpress.com |
Sense la Historiografia no podriem conèixer la major part dels esdeveniments ocorreguts al llarg de la història amb la profunditat que els coneixem: han estat els escrits que han arribat fins als nostres dies els que ens han permès conèixer, juntament amb l'arqueologia, aquests fets. Però només amb les dades aportades des de les excavacions (que són moltes i molt importants) ens restarien moltes qüestions per respondre (per exemple, els noms de les dinasties, les dates d'inici i fi de les guerres, etcètera).
Podem dir que la Història, que estudia el passat de la humanitat, és una ciència (algú pot no estar-hi d'acord ja que costa veure-ho així, en som conscients), i com a tal s'ha de sotmetre al un mètode científic, però al de les ciències socials (ja que seria extremadament difícil adaptar el mètode científic de les ciències experimentals a la història; cada branca de coneixement ha de tenir el seu propi mètode científic).
Ortega i Gasset, per la seva banda, va encunyar el terme "historiologia", i que té el paper d'estudiar l'estructura, les lleis i les condicions de la realitat històriaca.
Abans de continuar, podem dir que la Història són els esdeveniments del passat, ha Historiografia la ciència de la Història i la Historiologa la seva epistemologia (simplificant molt, evidentment, però per intentar deixar els conceptes mínimament clars, ja que es superposen molt en determinats moments).
Per tant, centrant-nos ja plenament en la Historiografia, queda clar que és aquesta la que fa l'anàlisi de història escrita, de la descripció dels esdeveniments del passat. I no només dels esdeveniments, sinó també dels enfocaments de la narració i les interpretacions, les visions del món, l'ús de les evidències o les fonts d'informació i mètodes de presentació utilitzats pels historiadors.
Font: Comprender la historia |
Per tant, en un sentit més ampli la historiografia es refereix a la metodologia i a les pràctiques de l'escriptura de la història. I en un sentit més específic, es refereix a escriure sobre la història en si.
Com heu pogut comprovar, els historiadors (aquells qui escriuren la història) no són "objectius", sinó que escriuen des del seu propi punt de vista. Per tant, des del nostre punt de vista, un bon historiògraf, a l'hora d'estudiar un esdeveniment del passat, ha de consultar diverses fonts historiogràfiques per tal de conèixer millor la realitat del que va succeir. Per exemple, què creieu que passaria si, a l'any 2050, un o una investigador o investigadora volgués saber tot el que va passar a la Guerra Civil espanyola però només llegís documents procedents del bàndol nacional? Estaria fent bé la seva feina o li faltarien punts de vista?
De fet, aquest pregunta pregunta sobre la Guerra Civil espanyola no ha estat innocent. El debat sobre els temes d'història que s'ensenyen encara està obert, i tampoc fa tants anys que, a casa nostra, el tema de la Guerra Civil o no s'ensenyava o estava al final del llibre d'història i no hi arribàvem perquè a final de curs no hi havia temps. La història sempre és un tema sensible, sobretot depenent del color polític del govern de torn.
Nosaltres som partidaris d'explicar els fets tal i com són, per més tràgics que siguin. Som conscients que encara hi ha ferides obertes i que hi ha temes sensibles, com en el cas de la Guerra Civil que hem esmentat més amunt, però hi ha maneres i maneres de parlar-ne i cal ser el màxim d'objectius (s'han d'explicar tots els fets i tots els punts de vista, és l'única manera de conèixer la història), però respectuosos amb els sentiments de la gent.
Bibliografia
Col·laboradors de la Viquipèdia (2016). "Historiografia" [article en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia lliure. Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Historiografia. [Data de consulta: 25 de novembre de 2016]
Prats, J [201?]. "Historiografía y sociedad". [article en línia]. Historiodidáctica (Universidad de Barcelona). Disponible a: http://www.ub.edu/histodidactica/index.php?option=com_content&view=article&id=67:historiografia-y-sociedad&catid=17:historia-y-nuevos-paradigmas&Itemid=103 . [Data de consulta: 25 de novembre del 2016]
Segueixo amb interès el teu blog, m'agrada perquè trobo respostes i m'ajuden a donar context a etapes històriques poc conegudes per els profans.
ResponEliminaSols voldria fer una observació, per a les persones amb poca vista ens costa molt llegir segons quins colors sobre fons negre.
Gràcies i endavant.