Una "radiografia" de la població mundial
Ja fa temps que al Mediterrani hi ha moviments migratoris molt importants. Les causes les sabem: per sort nostra tenim accés a diferents tipus de mitjans de comunicació i les notícies ens arriben gairebé a l'instant.
Ara no entrarem a analitzar aquestes causes, però aquests grans moviments de població d'un indret cap a un altre -que s'han produit en diversos moments al llarg de la prehistòria i de la història- ens donen peu a introduir la Geografia de la població. Aquesta subdisciplina de la Geografia "estudia les formes de relació entre la naturalesa dels llocs i les variacions espacials en la distribució, composició, fecunditat, mortalitat, migració i creixament de les poblacions" (Mendizábal, 2009).
Els moviments migratòris que es produeixen estan en relació amb tots els altres fenòmens demogràfics -de fets, tots estan interrelacionats entre ells fortament-, i aquests fenòmens tenen relació amb les característiques econòmiques i socials dels diferents països. Segons Mendizábal (2009) destacar les següents característiques generals:
a) "Els països econòmicament desenvolupats, com ara els d'Europa, Amèrica del Nord, Rússica, Japó, Austràlia i Nova Zelanda, tenen les característiques següents:
- una fecunditat baixa
- una esperança de vida alta
- una estructura per edat de la població on la gent gran té un molt pes
- són àrees immigratòries
- tenen una proporció elevada de població activa treballant en els serveis i en la indústria.
b) A l'altre extrem, els països subdesenvolupats, com els de l'Àfrica subsahariana i els de l'Àsia monsònica, tenen les característiques demogràfiques inverses:
- una fecunditat baixa
- una esperança de vida baixa
- una estructura per edat molt jove
- són àrees emigratòries
- la població treballa majoriatàriament en l'agricultura.
c) Enmig es poden trobar diversos casos:
- països centreamericans i sud-americans, països del Pòxim Orient i de l'Orient Mitjà, o de l'Àsia monsònica, es trobarien més a prop dels països rics que dels pobres.
- en les mateixes zones es poden trobar països que estan més a prop del grup de països pobres, si no és que en formen part, com seria el cas de Bolívia i Haití, a Amèrica, i l'Afganistan, a l'Àsia."
Ens hem aturat en la Geografia de la població amb els esdeveniments dels corrents migratoris. I fer una "radiografia" o "mapa" general de la població mundial ens ha semblat una bona forma d'introduir aquesta disciplina que, en l'estudi de l'ésser humà, creiem que té molt a dir i encara és molt desconeguda. Hi aprofundirem més progressivament!
Font: ccsocials.blogspot.com.es |
Bibliografia:
MENDIZÁBAL, Enric (2009). “Geografia de la població”. A: PALLARÈS, Montserrat; TULLA, Antoni Francesc (et al.). Geografia humana. Barcelona: FUOC.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada