Continuem reivindicant les Humanitats!!!



En la societat en què vivim, a les Humanitats se les arracona, com si ja no servissin per a res, però permeten conèixer a l'ésser humà des d'un conjunt molt ampli de disciplines, des d'un coneixement divers, coneixement que comporta un pensament profund i raonat, el qual sembla que en el món actual no estigui permès. No us heu adonat que els esdeveniments passen a tal velocitat que no tenim temps de reflexionar sobre la seva importància? Ens han ensenyat a raonar i reflexionar sobre els valors de la vida? A qüestionar-nos allò que ens expliquen o ens ho creiem tot per què ho diuen els polítics o a les notícies? És la filosofia del dia a dia. Aprendre a pensar, a raonar, a qüestionar-se les coses.

Font: http://iescanpeixauet.xeill.net/
El sistema educatiu, a nivell universitari (no entrarem en l'educació primària i secundària perquè segurament no acabaríem), no resol les mencances que hi ha en l'àmbit humanístic. Més aviat el contrari: en l'era de la ciència i la tecnologia sembla que el sistema d'ensenyança d'aquestes dues disciplines també sigui vàlid per a les Humanitats, quan en realitat, no té res a veure. Nosaltres reclamem que cada branca del coneixement tingui el seu sistema d'ensenyament únic i específic,  i les Humanitats no han de quedar al final de la cua com sempre. 

Voldriem destacar que en el camp de la recerca en Humanitats és el menys costós de les recerques universitàries, però en canvi és el menys conegut. És evident que cal potenciar la difusió de la recerca que es fa a les universitats en aquest àmbit (ens hem trobat sovint amb cares de sorpresa, ja que molta gent associa la recerca amb la ciència i la tecnologia), però també creiem que aquesta recerca ha de ser interdisciplinar per diverses raons: primer, perquè en el segle XXI la diversitat sociocultural ja obliga a treballar amb experts en diferents coneixements humanístics; segon, els resultats sempre seran molt més complets i més objectius; i tercer, la reivindicació de que les Humanitats encara són necessàries en el segle XXI és un treball en equip de totes les disciplines que formen part d'aquesta gran àrea de coneixement.

Per acabar voldríem donar resposta a una pregunta que ens han fet infinites vegades. És la de les sortides professionals del Grau en Humanitats. Us deixem el pla docent de les diferents universitats catalanes i de la Universitat d'Andorra que aquest curs imparteixen aquest grau per si hi voleu fer una ullada. Cadascuna ho explica a la seva manera, així com enfoca els estudis també una mica diferent. Per tant, és una altra bona reflexió a l'hora d'escollir: presencial o a distància, pública o privada... En fi, com moltes decisions a la vida.







P.D. I ara sí que acabem, us deixem un article de la Sònia Sànchez i en Joan Serra publicar al Diari Ara el 20/04/2014 titulat "5 motius per defensar les humanitats".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Què diferencia els éssers humans dels animals?

L'Edat dels metalls a Catalunya

La prehistòria a Catalunya