El megalitisme a Catalunya
Hem estat valorant la possibilitat de publicar una entrada sobre els orígens del comportament religiós dels éssers humans, però el tema dóna tant de si que l'hem reduït a un dels aspectes que encara avui ens commou més (a la nostra espècie i a altres mamífers superiors com els ximpanzés, els elefants o els dofins): la mort.
Els enterraments són la prova més evident que en època prehistòrica els nostres avantpassats tenien algun tipus de culte religiós. En què exactament? Hi ha múltiples teories que nosaltres no entrarem a profunditzar sobre el tema. Per si algú hi té interès, al final de l'entrada trobareu referències sobre història de les religions.
La informació que tenim dels enterraments durant la prehistòria procedeixen, sobretot, del megalitisme, o el que és el mateix, de les diverses construccions prehistòriques fetes amb grans blocs de pedres lligats en sec. Aquestes construccions es troben a bona part del continent europeu mediterrani i atlàntic, i també al nord del Magrib.
Cova d'en Daina (Romanyà de la Selva). Font: Cultura St. Boi |
Els megàlits van ser construïts durant els períodes Neolític mitjà i Neolític final, el Calcolític i la primera edat de bronze per diferents pobles i cultures ara fa entre 6.500 i 3.500 anys.
Segons les seves característiques els podem classificar en:
- Dólmens: estructures sepulcrals.
- Menhirs: esteles, estàtues menhir i alieanacions o cercles de pedra.
- Inscultures: gravats repicats sobre diferents superfícies de pedra.
Dolmen del Camp de la Marunya. Font: Conèixer Catalunya |
Els dólmens són diferents tipologies de tombes consturïdes amb grans blocs de pedra i la seva funció principal era donar sepultura als difunts. La cambra funerària (on es preservaven les restes humanes) es trobava al centre de la construcció, i l'accés podia ser vertical o horitzontal, de forma directe o a través d'un corredor d'accés. Aquesta estructura es cobria amb un túmul de terra o pedres que oferia un aspecte de turó.
Un cop fet el ritual funerar, es segellava la cambra fins que clgués tornar-la a utilitzar. L'antropologia ha demostrat que l'acumulació d'ossos dins els sepulcres megalítics són el resultat de diverses inhumacions individuals successives.
Menhir Mas Marès. Font: Caminant per el país |
A diferència dels dòlmens, els menhirs estan constituïts per pedres dretes o esteles col·locades verticalment que es troben arreu del territori. Originàriament servien com a punt de referència per marcar o indicar els límits territorials d'una comunitat, la presència de tombes o d'espais sagrats; o també podien ser el centre de diverses cerimònies religioses, especialment funeràries.
En determinades ocasions trobem menhirs agrupats formant un traçat lineal, circular o el·líptic. Aquestes agropacions de menhirs s'anomenen Alineaments o cromlecs i tenien una funció ritual, probablement relacionada amb l'astronomia.
En quin moment va començar el megalitisme?
Als inicis del Neolític, les pràctique funeràries eren gairebé inexistents, però fa uns 6.500 la situació va canviar quan van aparèixer les primeres zones destinades exclusivament a les pràctiques funeràries separades dels espais d'hàbitat.
En aquestes primeres sepultures encara no es practicava el megalitisme, sinó que presentaven una gran diversitat de formes i aprofitaven espais com ara coves i abrics naturals, o bé es feien en fosses o cistes.
Amb el ritual de la inhumació, els Homo sapiens del Neolític es vinculaven al territori, al lloc a on vivien i que els proporcionava allò necessari per a sobreviure. Les transformacions en l'esfera simbòlica de la mort són el reflex dels canvis en l'organització econòmica i social d'aquests grups sedentaris.
De moment ho deixem aquí. Evidentment ens podríem allargar molt més. Encara queden preguntes per respondre, com per exemple com van construir els megàlits tenint en compe les dimensions de les pedres. Però suposem que sou persones curioses i nosaltres, us deixem enllaços més avall (com a proposta per complementar la informació) i la informació publicada és immensa.
Aquí us deixem un enllaç sobre el MEGALITISME A LES GAVARRES, que parla sobre els sepulcres de la zona i de les troballes de les excavacions.
Per a tots els que us agradi anar d'excursió us proposem una ruta que es pot fer tant a peu com amb bicicleta: RUTA DELS 10 DÒLMENS A LA VALL DE CABÓ.
Finalment, una mica de bibliografia on podeu trobar informació sobre la religiositat a la prehistòria:
Evans-Pritchart, E.E. (2016). Las teorías de la religión primitiva. Madrid: Siglo XXI España.
Guerra, M. (1999). Historia de las religiones. Madrid: Biblioteca de autores cristianos.
- Ries, J. (2014). Lo sagrado en la historia de la humanidad. Madrid: Ediciones Encuentro.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada